marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ciasteczka można podawać z sosami słodko-kwaśnym na przemian z pikantnym w których się je macza.

Ciasteczka na ostro

Składniki:

Ciasteczka na ostro

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 180 g.margaryny lub masła,
  • 3-4 żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 średnie kolorowe czuszki,
  • 30 dag. pędów bambusa,
  • szczypta curry,
  • białko do posmarowania,
  • sezam czarny lub biały do posypania,
  • tłuszcz do blachy.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na ostro
Z podanych składników jak mąka, tłuszcz, jajka, śmietana, soli, proszku do pieczenia i warzywnych dodatków wyrobić i zagnieść ciasto na stolnicy, posypując mąką pod spód. Schłodzić ciasto na krótko w lodówce. Nagrzać piekarnik do 200 st .C, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na stolnicy do średniej grubości i wykrawać szerokim kieliszkiem nieco wypukłe kształty. Blachę natłuścić i układać na niej ciasteczka. Wstawić na 10-15 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę, a ciastka zsunąć na tacę i podawać z sosami.