marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka na słono.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto kruche wyrobić i zagnieść oraz schłodzić.Rozgrzać piekarnik,natłuścić foremki,rozwałkować.Wylepić foremki ciastem.Piec

Ciasteczka na słono.

Składniki:

Ciasteczka na słono.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.margaryny lub masła,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki sezamu białego,
  • 3 płaskie łyżeczki curry,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • tłuszcz do foremek.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na słono.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia prosto na stolnicę,posiekać z margaryną lub masłem.Zsunąć na stos,zrobić dołek,wbić żółtka,wlać śmietankę ,dodać łyżeczkę soli,trzy łyżeczki curry oraz pół szklanki sezamu białego.Wyrabiać i zagnieść w kulę.Wsadzić do miski lub woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez 30 min.Po wyjęciu ciasto rozwałkować,podzielić na kawałki i wylepić nimi foremki w kształcie babeczek.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C Po wyjęciu ostudzić i wybić delikatnie ciastka z foremek.Podawać z gęstymi dipami i pastą z ciecierzycy.