Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Ciasteczka orkiszowe dla diabetyków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

chociaż odrobina słodyczy dla ludzi na diecie

Ciasteczka orkiszowe dla diabetyków

Składniki:

Ciasteczka orkiszowe dla diabetyków

 

  • 1jajko,
  • 15dkg płatków orkiszowych,
  • 10 łyżek otrębów orkiszowych,
  • 5dkg masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1szkl. mleka kokosowego,
  • 2-3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego),
  • 1-2 łyżki kurkumy,
  • olejek śmietankowy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orkiszowe dla diabetyków
Płatki orkiszowe uprażyć na patelni na maśle aź będą pachniały. Żółtko oddzielić od białka i każde osobno ubić. Do żółtka dodawać kolejno ksylitol, otręby orkiszowe, uprażone płatki, kurkumę, oliwę, mleko kokosowe i olejek śmietankowy. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić łyżką. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i delkatnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem lub folią aluminiową nakładać małą łyżeczką kleksiki ciasta.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut.