Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka orzechowe z cukrem kryształem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka ze skwarkami ze słoniny są bardzo kruche. Można je przygotować w wersji bez cukru, posypane solą lub sezamem.

Ciasteczka orzechowe z cukrem kryształem

Składniki:

Ciasteczka orzechowe z cukrem kryształem

 

  • 10 dag skwarków ze słoniny
  • 1 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 dag orzechów arachidowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka z jajek na twardo
  • 2 łyżki cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe z cukrem kryształem
Do przesianej mąki dodać sodę, przemielone w maszynce do mięsa skwarki ze słoniny. Zmielone w maszynce do sera żółtka z ugotowanych jajek i orzechy, cukier puder, 1 całe jajko. Wszystko dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180.

Tagi:

jajko jajka