jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ciasteczka orzechowe ze skwarków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dopóki trwa karnawał warto upiec te niedrogie ciasteczka. Na wytopionym ze słoniny smalcu można upiec pączki, zaś zezłocone skwarki po zmieleniu mogą być podstawą niezwykle kruchych orzechowych ciasteczek.

Ciasteczka orzechowe ze skwarków

Składniki:

Ciasteczka orzechowe ze skwarków

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe ze skwarków
Skwarki mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia po czym dodajemy schłodzone skwarki. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wstawiamy je do lodówki na pół godziny po czym podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra.

Wykrawamy niewielkie kółeczka po czym pieczemy je w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Po ostudzeniu dekorujemy ciasteczka. Topimy czekoladę z dodatkiem mleka, dodajemy zimne masło i mieszamy energicznie do jego rozpuszczenia.

Na każdym ciasteczku robimy kleks z czekolady po czym przylepiamy uprażone lekko cząstki orzechów włoskich.