Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kruche ciasteczka z masłem, brązowym cukrem, wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi i posiekanymi dwoma rodzajami czekolady.

Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą

 

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1,3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą

Masło przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Obie czekolady posiekać. Kawałki czekolad dodać razem z wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta formować kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Kulki z ciasta lekko spłaszczać i układać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze zachowując odstępy, bo ciasteczka urosną. Ciastka piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią). Po ostudzeniu ciastka zrobią się kruche.


Zobacz przepis na zdrowe Ciasteczka szpinakowe >>>

Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą
Masło z dodatkiem jajek soli proszku do pieczenia cukru i mąki.
Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą
Posiekana czekolada dodana razem z wiórkami i płatkami do pozostałych składników.
Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą
Wszystkie składniki na ciastka dokładnie zagniecione.
Ciasteczka owsiano-kokosowe z czekoladą
Uformowane z ciasta i spłaszczone kuleczki ułożone na blasze.