kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasteczka pieguski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super łatwe i super pyszne. Sklepowe pieguski zna każdy. Polecam przygotować te pyszne ciasteczka z czekoladą i orzechami w domu. Robi się je szybko i równie szybko znikają. Przepis Doroty Świątkowskiej.

Ciasteczka pieguski

Składniki:

Ciasteczka pieguski

podstawowe

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pieguski
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Masło i drobny cukier utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko dokładnie połączyć składniki a następnie dodawać kolejno mąkę, sodę i sól i dokładnie zmiksować.

Do masy dodać orzechy i czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć dłonią, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.

Piec około 10 - 15 minut.