Stenka

Stenka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 214]

Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasteczka bez tradycyjnych składników czyli mąki i jajek. Podstawą jest ugotowana ciecierzyca i mamy zdrowe i smaczne ciasteczka. Smakują zarówno zaraz po upieczenia jeszcze ciepłe jak i po kilku dniach.

Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Następnie odlać wodę w której się moczyła, wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu odlać zbędną wodę, wystudzićciecierzycę i zblendować. Orzechy i czekoladę pokroić.

Do ciecierzycy dodać masło,miód, sodę, wymieszać i zagnieść. Dodać orzechy, czekoladę i słonecznik, wymieszać i zlepić rulon. Odstawić na kilka godzin albo całą noc do schłodzenia.

Kroić plastry około 0,5 centymetra, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. 
Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami
Ciecierzyca powinna moczyć się w wodzie około 12 godzin.
Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami
Gotowanie ciecierzycy trwa około 45 minut
Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami
Ciecierzyca ugotowana i zblendowana na miazgę
Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami
Zagniecione ciasto uformowane w rulon należy schłodzić
Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami
Plastry ciasta przygotowane do pieczenia
Ciasteczka z ciecierzycy z czekoladą i orzechami
Upieczone ciasteczka