Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasteczka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ucierane ciastka z dużą ilością białej i deserowej czekolady. Po ostudzeniu ciastka zrobiły się mega chrupiące:)

Ciasteczka z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z czekoladą

 

  • 400 g masła
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z czekoladą
Masło z cukrem waniliowym i brązowym cukrem utrzeć na puszystą masę. Do maślanek masy dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Do masy dodać obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wszystkie czekolady wyjąć opakowań i grubo posiekać. Czekolady dodać do ciasta i dokładnie wymieszać szpatułką. Porcje ciasta nakładać za pomocą dwóch łyżek na natłuszczone i posypane mąką blaszki (ok. 1 łyżka ciasta na jedno ciastko), między ciastkami zostawić odstępy, bo urosną. Piec z termoobiegiem w 170 stopniach przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka ostudzić. Wyszło mi 70 ciastek.
Ciasteczka z czekoladą
Puszysta masa z utartego tłuszczu cukru i jajek.
Ciasteczka z czekoladą
Wszystkie cztery tabliczki czekolady grubo posiekane.
Ciasteczka z czekoladą
Posiekane czekolady dodane do utartego ciasta.
Ciasteczka z czekoladą
Porcje ciasta ułożone na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.