misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka z czekoladą i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, mega kruche, delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco do szkoły i do pracy. Niewiele pracy, a efekt murowany.

Ciasteczka z czekoladą i orzechami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasteczka z czekoladą i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy i biały. Składniki ucieramy na puszysto.

Do połączonych składników cały czas ubijając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Na koniec wsypujemy orzechy oraz czekoladowe kropelki - u mnie tyle samdego rodzaju czekolady. Całość dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dajemy porcje ciasta, które lekko spłaszczamy. Pieczemy w temp. 190 st przez około 12-15 minut.
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukry
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Składniki miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Do powstałej masy dodajemy po jednym jajku
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Do połączonych składników dodajemy przesiane sypkie składniki
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Dodajemy orzechy oraz czekoladowe kropelki
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Całość dokładnie mieszamy
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Na blachę dajemy porcje ciasta
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Ciasteczka lekko spłaszczamy
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Pieczemy w temp. 190 st przez około 12-15 minut
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Doskonałe ciasteczka idealne na małe co nieco