Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka są bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia

Ciasteczka z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z dynią

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 15 dag dyni hokkaido
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag marmolady z różą

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z dynią
Dynię umyć, usunąć nasiona, pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 40 minut. Miękką dynię zmiksować. Do miski wsypać przesianą mąkę i cukier puder, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimny mus z dyni, olej, żółtka, aromat, masło. Wszystko razem posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć na deskę i dokładnie wybić wałkiem. Ciastem napełnić maszynkę i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Marmoladą napełnić szprycę do dekoracji tortów. Na każde ciasteczko, wycisnąć odrobinę marmolady. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. Piec w temperaturze 175 stopni około 12-13 minut.
Ciasteczka z dynią
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto
Ciasteczka z dynią
Ułożyć na desce i przez chwilę wybić wałkiem
Ciasteczka z dynią
Ciastem napełnić maszynkę i wyciskać ciasteczka na przygotowaną blaszkę
Ciasteczka z dynią
Na każdym ciasteczku ułożyć stożek z marmolady