marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka z imbirem kandyzowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciastka z dodatkiem kandyzowanych owoców,a także imbiru w szczególności dodaje smaku,a imbir dodatkowo ułatwia trawienie i jest zdrowym dodatkiem.

Ciasteczka z imbirem kandyzowanym

Składniki:

Ciasteczka z imbirem kandyzowanym

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 3-4 żółtka,
  • kartonik śmietanki(ile zabierze ciasto),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 15 dag. imbiru kandyzowanego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z imbirem kandyzowanym
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką margaryny na wiórki ostrym długim nożem. Imbir kandyzowany można również posiekać na drobno lub dodać w większych kawałkach. Wbić dwa żółtka oddzielone od białek oraz cukier, posiekany imbir kandyzowany, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić z pół godziny w lodówce w woreczku. Blachę wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia, piekarnik nagrzewać do 200 st. C, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, posypując mąką pod spód. Wykrawać szklaneczką kółka lub pociąć ciasto radełkiem w romby. Układać na wyłożonej papierem blasze ciastka, posmarować lekko białkiem dla połysku i wstawić blachę z ciastkami na 15 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę i zsunąć ciastka łopatka kuchenną na talerz i jeść. Resztę ciasta zamrozić lub zużyć na ciastka. 

Tagi:

ciasto