Ciasteczka z kleiku ryżowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagnieść. Wsypać kleik ryżowy, dokładnie wymieszać. Z masy uformować ciasteczka.

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

Ciasteczka z kleiku ryżowego

 

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 paczka kleiku ryżowego (20 dag),
  • 25 dag margaryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
  • Dodatki:
  • wiórki kokosowe,
  • cynamon,
  • dżem o dowolnym smaku,
  • czekolada.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kleiku ryżowego
Jajka, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagnieść. Wsypać kleik ryżowy, dokładnie wymieszać.

Z masy uformować ciasteczka.

Piec około 20 minut na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze około 170°C

Uwaga! Smak ciasteczek można zmieniać dodając 2 łyżki wiórków kokosowych (lub 10 dag wiórków – wtedy będą „prawdziwe” kokosanki) lub cynamon.

W ciasteczkach można też zrobić pośrodku dziurkę i włożyć tam odrobinę dżemu lub kawałek czekolady.