paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasteczka z konfiturą morelową i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasteczka z konfiturą morelową z dodatkiem imbiru.

Ciasteczka z konfiturą morelową i imbirem

Składniki:

Ciasteczka z konfiturą morelową i imbirem

 

  • konfitura morelowa 1 słoiczek
  • mąka tortowa 25 dag
  • drożdże 3 dag
  • masło roztopione 10 dag
  • mleko letnie 1/2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • imbir świeży starty 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z konfiturą morelową i imbirem
Drożdże rozrobić z z ciepłym mlekiem z dodatkiem 1 łyżki mąki i szczypty cukru. Pozostawić aby wyrosły. Mąkę przesiać przez sito i dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru i starty na tarce imbir, wlać letnie mleko i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Ciasto posmarować konfiturą morelową i zwinąć w rulon. Obtoczyć w cukrze i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Piec na złoty kolor w temp. 190 stopni.