SUPERPRZEPIS

Ciasteczka świąteczne z kremem karpatkowym

  • 24
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Ciasteczka świąteczne z kremem karpatkowym Więcej zdjęć (3)

Kruche ciasteczka z aromatem cytrynowym, przełożone pysznym kremem do karpatki.

Składniki:

Ciasteczka świąteczne z kremem karpatkowym

 

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 40 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól szczypta
  • 3-4 krople olejku cytrynowego
  • 1 opakowanie krem do karpatki

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka świąteczne z kremem karpatkowym
Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka.

Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować warstwę kremu, przyłożyć serduszko wykrojone. Odłożyć do zimnego miejsca żeby krem stężał. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ciasteczka świąteczne z kremem karpatkowym
zagniecione ciasto włożyć do woreczka schładzać w lodówce
Ciasteczka świąteczne z kremem karpatkowym
ciasto rozwałkować i wykroić foremką serduszka

Tagi:

świąteczne