misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Ciasteczka z lukrem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne orzechowe i kruche ciasteczka z lukrem orzechowym

Ciasteczka z lukrem orzechowym

Składniki:

Ciasteczka z lukrem orzechowym

 

 

  • LUKIER
  • 2-3 łyżki syropu orzechowego (barmański)
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z lukrem orzechowym

Mąkę, orzechy mielone i cukier wymieszać. Zrobić dołek, dodać masło pokrojone, żółtko i likier; wyrobić szybko jednolite ciasto. Owinąć je w folię i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość 4 mm i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem orzechowym.

Do syropu orzechowego dodajemy ucierając tyle cukru pudru aby powstał gęsty lukier. Na ciasteczka nakładamy go nożem.


SMACZNEGO!



Tagi:

ciasto