Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka z makiem przez maszynkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka są pyszne z nutką migdałowego aromatu.

Ciasteczka z makiem przez maszynkę

Składniki:

Ciasteczka z makiem przez maszynkę

 

  • 2,5 szkl mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki maku
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem przez maszynkę
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dodać masło, posiekać. Następnie wlać oliwę, jajko, śmietanę, aromat migdałowy, dodać mak i zagnieść ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Na maszynkę do mięsa nałożyć nakładkę do ciastek. Schłodzone ciasto włożyć do maszynki, przepuścić przez i odcinać po kawałku. Formować ciasteczka i układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.

Tagi:

jajko jajka mak