Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka z marmoladą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka z marmoladą różaną, skórką pomarańczową i orzechami są aromatyczne, kruche i bardzo smaczne.

Ciasteczka z marmoladą różaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z marmoladą różaną

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 15 dag marmolady z różą
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z marmoladą różaną
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i odrobiną soli, posiekać z masłem. Następnie dodać śmietanę, spirytus i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, małą szklaneczką wycinać krążki. Na każdy krążek ułożyć porcję marmolady, posypać skórką pomarańczową i orzechami. Krążki złączyć i zlepić na środku. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ułożyć na kratce, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka z marmoladą różaną
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto
Ciasteczka z marmoladą różaną
Rozwałkować wyciąć krążki ułożyć marmoladę i bakalie
Ciasteczka z marmoladą różaną
Zlepić na środku i ułożyć na przygotowanej blaszce
Ciasteczka z marmoladą różaną
Upieczone ostudzić na kratce i posypać pudrem