misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka z masą miodowo mleczną

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne, bardzo kruche kakaowe ciasteczka przełożone miodowo mleczną masą. Doskonały dodatek do kawy i herbaty.

Ciasteczka z masą miodowo mleczną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z masą miodowo mleczną

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa miodowo mleczna:

 

  • 100 g masła
  • 65 ml mleka 3,2 %
  • 40 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka w proszku (nie może być granulowane)
  • 45 ml miodu

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z masą miodowo mleczną
Ciasto:

Mąkę, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na blat. Następnie dodajemy dobrze schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę oraz żółtka. Bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 3 godz. do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na 2-3 cm i foremkami wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut.

Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przekładamy masą.

Masa miodowo mleczna:

Mleko wlewamy do garna z grubym dnem. Wsypujemy do niego oba rodzaje cukru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość się zagotuje zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niego zimy syrop zrobiony z mleka i cukru oraz miód. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie łączymy. Gotową masą przekładamy ciasteczka.
Ciasteczka z masą miodowo mleczną
Ze składników szybko zarabiamy gładkie ciasto
Ciasteczka z masą miodowo mleczną
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka z masą miodowo mleczną
Ciasteczka pieczemy w temp 180 st przez około 15-20 minut
Ciasteczka z masą miodowo mleczną
Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy miodowo mleczną masą