misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka z mleczną masą

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Małe, kruche ciasteczka z pyszną masą mleczną w sam raz na karnawał. Niezastąpione jako dodatek do kawy lub herbaty.

Ciasteczka z mleczną masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z mleczną masą

 

  • Ciasto kakaowe:

 

 

  • Ciasto jasne:

 

 

  • Masa mleczna:

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 łyżka słodkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z mleczną masą
Ciasto kakaowe:



Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzoną i pokrojoną w małą kostkę margarynę, żółtka i szczyptę soli. Ze składników bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. W połowie za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otwór. Tak wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.



Ciasto jasne:



Mąkę oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzoną i pokrojoną w małą kostkę margarynę, żółtka i szczyptę soli. Szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. W połowie za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otwór. Tak wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.



Masa mleczna:



Mleko przelewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy zimne mleko z cukrami. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy mleko w proszku. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy słodkie oraz gorzkie kakao i dokładnie łączymy.



Gdy upieczone ciasteczka ostygną przekładamy je masą. Na ciastko bez dziurki nakładamy masę i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.



W przypadku ciasteczek kakaowych za pomocą szprycy lub dekoratora nakładamy masę mleczną bez dodatku kakao, natomiast jasne ciasteczka przekładamy masą z dodatkiem kakao.
Ciasteczka z mleczną masą
Ze składników na ciasto kakaowe i jasne zarabiamy gładkie ciasto
Ciasteczka z mleczną masą
Gotową masę mleczną dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao
Ciasteczka z mleczną masą
Upieczone i ostudzone ciasteczka gotowe do przekładania masą
Ciasteczka z mleczną masą
Na ciasteczko bez dziurki nakładamy masę i przykrywamy ciasteczkiem bez dziurki