edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciasteczka z musli i żurawiną

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiące ciasteczka słodzone miodem i brązowym cukrem

Ciasteczka z musli i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z musli i żurawiną

 

  • Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk:
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa
  • 30 dag dowolnego musli – u mnie truskawkowe
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z musli i żurawiną
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Suszoną żurawinę drobniej posiekałam. Miękkie masło utarłam najpierw z cukrem, a następnie z jajkiem. Dodałam miód (żeby wygodnie go odmierzyć, posmarowałam szklankę odrobiną oleju, miód świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie ciasto miało się dać rozwałkować, ale ponieważ było to absolutnie niewykonalne, nałożyłam porcje ciasta na blachę łyżeczką (w odstępach, bo się rozpływa). Piekłam ok. 18 minut do wyraźnego zrumienienia. Z blachy zdjęłam dopiero, kiedy ciasteczka całkowicie wystygły. **Przepis zaczerpnęłam o ostatniego numeru Poradnika domowego.
Ciasteczka z musli i żurawiną
Do masła zmiksowanego z cukrem i jajkiem dodałam miód i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia.
Ciasteczka z musli i żurawiną
Do gładkiej masy wsypałam musli i posiekaną żurawinę.
Ciasteczka z musli i żurawiną
Na blachę wyłożoną papierem nałożyłam łyżeczką porcje ciasta.
Ciasteczka z musli i żurawiną
Ciastka piekłam do mocnego zrumienienia około 18 minut.

Tagi:

jajko jajka