Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z orzechami arachidowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezawodny sposób na poprawienie sobie nastroju

Ciasteczka z orzechami arachidowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka z orzechami arachidowymi

 

  • 2 szkl mąka,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • 15 dag masło,
  • 1 szt jajko,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy,
  • 15 dag orzechy arachidowe,
  • 6 łyzek krem nutella,
  • 1 szt polewa czekoladowa,
  • 1/2 łyzeczki proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z orzechami arachidowymi
Orzechy posiekać i lekko uprażyć na suchej patelni. Połowę zemleć w maszynce. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Następnie wsypać zmielone orzechy, cukier puder, wbić jajko, dodać aromat i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wycinać szklaneczką krążki, w środku każdego krążka wycinać otwór mniejszym kieliszkiem. Tak przygotowane ciastka upiec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po ostudzeniu przekładać kremem nutella, sklejając po 2 krążki razem. Wierzch oblać polewą czekoladową i posypać prażonymi posiekanymi orzechami.
Ciasteczka z orzechami arachidowymi
Etap 1