Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie ciasteczka są smaczne z różnymi dodatkami np.wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi.

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Składniki:

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

 

  • 3 szkl mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szkl śmietany
  • 1białko
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1/2 szkl orzechów włoskich siekanych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z orzechami i czekoladą
Masło ze śmietaną utrzeć na gładką masę.(Gdy powstanie woda trzeba ją zlać ) Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Do masy wsypać tyle mąki aby ciasto miało gęstość ciasta pierogowego, dodać aromat migdałowy, pokruszoną czekoladę, wyrobić, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 12 godzin. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm,foremką wykrawać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i orzechami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.