Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z płatków kukurydzianych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie ciasteczka dla każdego

Ciasteczka z płatków kukurydzianych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka z płatków kukurydzianych

 

  • 20 dag masło,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2/3 szkl cukier puder,
  • 3 łyżki śmietanka,
  • 3 łyżki masło orzechowe,
  • 10 dag czekolada gorzka,
  • 3 szkl płatki kukurydziane,
  • 1/2 łyżeczki aromat rumowy,
  • 10 dag herbatniki,
  • do smaku spirytus,
  • 2 szt andruty

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Masło z cukrem pudrem i śmietanką utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę wymieszaną z kakao. Gdy masa utarta, wsypać płatki kukurydziane, rozkruszone herbatniki, dodać aromat i spirytus, wymieszać. Masę wyłożyć na andrut, wyrównać, przykryć drugim andrutem i obciążyć deseczką. Odłożyć w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Etap 1
Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Etap 2