CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ciasteczka zbożowe bezglutenowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowe, smaczne ciasteczka bez mąki i tłuszczu. Najlepsze jeszcze ciepłe, lub po kilku dniach przechowywania.

Ciasteczka zbożowe bezglutenowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka zbożowe bezglutenowe

ciastka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka zbożowe bezglutenowe
Płatki owsiane partiami lekko prażymy na suchej patelni. Banany dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z syropem klonowym.

Daktyle, imbir kandyzowany i orzechy włoskie dość drobno siekamy, najdrobniej siekamy daktyle. Do miski z bananami wsypujemy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy. Rozwijamy folię przezroczystą i nakładamy wałeczek z masy, następnie ciasno zwijamy i odkładamy do zamrażalnika, do lekkiego stwardnienia.

Następnie wałeczek tniemy w paski, z każdego formujemy kulkę, spłaszczamy ją w wilgotnych dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 C około 25-30 minut.
Ciasteczka zbożowe bezglutenowe
Z masy formujemy walec, szczelnie owijamy folią