nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ciasteczka ze skóką pomarańczową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasteczka te przygotowuję często na Boże Narodzenie, gdyż mają aromat i smak bardzo do tych Świąt pasujący i nawiązujący.

Ciasteczka ze skóką pomarańczową. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka ze skóką pomarańczową.

 

  • 200g margaryny
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80g mlecznej czekolady
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ze skóką pomarańczową.
Czekoladę posiekać na nieduże kawałeczki. Miękką margarynę utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Następnie dodać pokrojoną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową i dalej miksować. Na sam koniec dodać mąkę i szczyptę soli i całość zmiksować na niezbyt dużej prędkości miksera. Gotowe surowe jeszcze ciasto przełożyć na 15 minut do lodówki, a po tym czasie wyjąć je i zacząć formować z niego ciastka. Brać trochę masy na ciasto i robić z niej placek, kłaść go na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie przykładać do owego placka foremkę o dowolnym kształcie. Nadmiar ciasta wystający poza foremkę odbierać łyżeczką. Postępować identycznie z każdym ciastkiem do momentu wykorzystania całości surowego ciasta. Piec ciasteczka 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka ze skóką pomarańczową.
Skórka pomarańczowa i pokrojona czekolada dodane do zmiksowanej z jajkami i cukrem margaryny.
Ciasteczka ze skóką pomarańczową.
Mąka i szczypta soli dodane na sam koniec do wszystkich zmiksowanych składników.
Ciasteczka ze skóką pomarańczową.
Formowanie kształtu ciasteczka poprzez przyłożenie foremki do kawałka rozpłaszczonego na blaszce ciasta.
Ciasteczka ze skóką pomarańczową.
Porcja ciasteczek o różnych kształtach przed wstawieniem ich do piekarnika.