kaha87ha

kaha87ha

Kucharz
[Przepisów: 16]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Ciasteczka ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne francuskie paszteciki ze szpinakiem, doskonałe na przystawkę na ciepło jak i na zimno.

Ciasteczka ze szpinakiem

Składniki:

Ciasteczka ze szpinakiem

 

  • Na ok. 30 szt, czyli w sam raz na imprezę ;)
  • 2 paczki mrożonego ciasta francuskiego (ja używam tego z "Frosty")
  • 1 paczka mrożonego szpinaku (ja używam tego z "Hortexu")
  • 1 serek pleśniowy (ja używam camembert "Turek")
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 ząbki czosnku lub 3 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • Potrzebne przyrządy:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek
  • łyżka
  • brytfanka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ze szpinakiem
Ciasto wyjmujemy z opakowania i każdy placek kroimy na 3 kawałki i układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mąki i masła robimy zasmażkę i dodajemy do szpinaku. Ser razem ze "skórką" kroimy na kawałki i wrzucamy do szpinaku, podgrzewamy ciągle mieszając aż ser się rozpuści. Ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, jajko i białka, znów stawiamy na ogniu i podgrzewamy ciągle mieszając aż do zagotowania. Farsz przyprawiamy do smaku i przekładamy na placki po ok. łyżce i wkładamy do piekarnika na ok 15 min. na 200 st.C. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)