edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasteczko owsiano-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasteczka bez mąki, cukru, jaj i tłuszczu. Mała namiastka „prawdziwych” ciasteczek, za którymi tak bardzo tęsknię. Wykonałam je na podstawie zmodyfikowanego przepisu Agaty Jędraszczak .

Ciasteczko owsiano-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczko owsiano-bananowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczko owsiano-bananowe
Orzechy podprażyć na suchej patelni, wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki, posiekać. Na tą samą patelnię wsypać płatki owsiane, podprażyć uważając, żeby się nie przypaliły, ostudzić. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Masę nałożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe, spłaszczone ciasteczka. Piec 20 minut, wyjąć blachę z piekarnika i przy pomocy łopatki odwrócić ciasteczka na drugą stronę. Odwrócone piec jeszcze 10 minut. Wystudzić na kratce kuchennej. Najlepiej zjeść świeże, bo później wilgotnieją.
Ciasteczko owsiano-bananowe
Na patelnię wsypać płatki owsiane, podprażyć uważając, żeby się nie przypaliły, ostudzić.
Ciasteczko owsiano-bananowe
Do płatków dodać pozostałe sypkie składniki.
Ciasteczko owsiano-bananowe
Dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać.
Ciasteczko owsiano-bananowe
Masę nałożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe, spłaszczone ciasteczka