SUPERPRZEPIS

Ciasteczko WZ-tka z malinową nutką.

  • 1
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ciasteczko WZ-tka z  malinową nutką. Więcej zdjęć (4)

Wilgotne ciasteczko typu WZ z malinowym smakiem, z puszystą różową śmietanką upieczone na błyskawiczny konkurs - Sponsoruje Polska Róża

Składniki:

Ciasteczko WZ-tka z malinową nutką.

 

  • Ciasto:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki marmolady jabłkowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 250 ml soku malinowego
  • 5 dag drobnych rodzynków
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • pół litrowy słoiczek jabłek zagotowanych we własnym soku
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczko WZ-tka z malinową nutką.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jabłka- mieszamy. Suche składniki ciasta przesiewamy i wsypujemy do masy jajecznej razem z olejem - mieszamy. Wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 160 st.C przez ok. 30 minut. Studzimy.Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody - odstawiamy. Gdy żelatyna napęcznieje wlewamy syrop. Podgrzewamy do chwili, gdy żelatyna się rozpuści. Połowę żelatyny dodajemy do jabłek- mieszamy. Ciasto przecinamy na dwie części. Na spód nakładamy tężejącą masę jabłkowo-malinową.posypujemy rodzynkami. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę z syropem i ubijamy jeszcze chwilę. Tak otrzymany krem rozkładamy na jabłkach. nakrywamy ciastem. Górę polewamy stopioną polewą czekoladową. Dekorujemy kleksem bitej śmietany.
Ciasteczko WZ-tka z  malinową nutką.
Na dolny płat ciasta układamy jabłkaz sokiem malinowym i żelatyną.
Ciasteczko WZ-tka z  malinową nutką.
Na warstwę jabłek nakładamy różową malinową śmietankę
Ciasteczko WZ-tka z  malinową nutką.
Jeśli lubisz WZ-tki, ta z delikatną malinową nutą pewno też ci zasmakuje.