SUPERPRZEPIS

Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe

  • 5
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe Więcej zdjęć (5)

Smaczne ciasteczka w kształcie choinek o smaku miodowo-migdałowym, zdobione lukrem. Pachną Świętami.

Składniki:

Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe

 

  • 500 g mąki typ 450
  • 2 jajka (rozmiar M )
  • 150 g zimnej margaryny
  • 3 łyżki brązowego cukru Demerara
  • 4 czubate łyżki tartych migdałów
  • 5 łyżek płynnego naturalnego miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Zielony lukier :
  • 2 łyżki glukozy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 3 - 4 łyżki przegotowanej wody lub soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe
Przygotować robot z miską i nożami do siekania. Do miski dodać kolejno wszystkie składniki. Włączyć robot i mieszać aż się połączą składniki w ciasto. Wyjąć je z miski na blat lub stolnicę, chwilę wyrobić a potem dzielić na porcje, wałkować na nie za cienkie i nie za grube placki i foremką w kształcie choinki wycinać ciasteczka. Potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka piec 10 - 15 minut w zależności od grubości. Ciasteczka przestudzić. Składniki lukru wymieszać, lukier nie powinien być za gęsty. Upieczone ciasteczka dowolnie udekorować lukrem ( można śmiało zachęcić dzieci, te ciasteczka lukrować mój synek ).
Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe
Etap 1do robota wrzucic składniki na ciasteczka
Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe
Etap 2foremką w kształcie choinki wycinac ciasteczka
Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe
Etap 3potem je upiec i przestudzić .............
Ciasteczkowe choinki miodowo-migdałowe
Etap 4upieczone ciasteczka dowlnie polukrować

Tagi:

jajko tarta jajka