Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ciastka Alberty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz tłuszcz posiekać nożem. Dodać jaja

Ciastka Alberty

Składniki:

Ciastka Alberty

 

  • 50 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 4 jaja
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciastka Alberty
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz tłuszcz posiekać nożem. Dodać jaja utarte z cukrem i znów posiekać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto ręką i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min. Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić okrągłe ciasteczka. Ułożyć na posypanej mąką blasze (niezbyt gęsto), każde nakłuć widelcem, posmarować osłodzoną wodą, włożyć do średnio gorącego piekarnika. Piec 10-15 min na złoty kolor. 100 g - 345 kcal