sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciastka amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 70
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasteczka, których smak znam od wielu lat. Z tego przepisu zawsze się udają, są miękkie, pulchne i przepyszne.

Ciastka amoniaczki

Składniki:

Ciastka amoniaczki

Składniki

  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 szkl śmietany 18%
  • 2 szkl cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 4 czubate łyżki smalcu
  • 4 żółtka

 

  • Dodatkowo
  • białko
  • cukier kryształ do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Ciastka amoniaczki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej spore wgłębienie, do którego wlewamy żółtka, śmietanę, dodajemy cukry, amoniak i smalec.

Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość 5 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka.

Kształty oczywiście mogą być dowolne. Każde smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. 

Tagi:

ciastka deser