olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Ciastka angielskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smakowite, kruche, idealnie ukształtowane wg uznania ciasteczka nie tylko dla dzieci.

Ciastka angielskie

Składniki:

Ciastka angielskie

 

  • 25dag mąki
  • 25dag cukru
  • 25dag masła lub margaryny
  • 6jaj
  • 10dag rodzynków sułtanków
  • 2dag otartej skórki cytrynowej
  • 10dag migdałów
  • 3dag cukru pudru
  • 2dag masła do smarowania blachy

Sposób przygotowania:

Ciastka angielskie
Żółtka z cukrem i tłuszczem utrzeć do białości, dodać uprzednio przesianą mąkę, skórkę cytrynową, posiekane migdały i obtoczone w mące rodzynki. Wszystkie składniki dobrze ucierać przez 15 min. Dodać ubitą pianę i lekko wymieszać. Ciasto wlać do foremek babeczkowych, ustawić na blasze i piec w temp. 160 stopni przez 30 min. Po ostudzeniu ciastka wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciastka deser