Ciastka czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ja kładłam te ciastka na blasze dużą łyżką, dlatego wyszły takie duże. Ale można je kłaść małą łyżeczką wtedy wyjdą mniejsze i będzie ich więcej.

Ciastka czekoladowe

Składniki:

Ciastka czekoladowe

 

  • 4 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki (10 łyżek)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciastka czekoladowe
Tabliczkę czekolady starłam na tarce o małych oczkach (czekolada powinna być schłodzona). Białka ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Do mąki dodałam startą czekoladę i kakao, i je ze sobą wymieszałam. następnie powoli dodawałam mąkę z czekoladą i kakao do piany z białek. Następnie łyżką kładłam ciasto na blachę i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Nie otwierałam od razu piekarnika , tylko zostawiłam ciastka w piekarniku na jakieś 15 minut po upieczeniu, aby ostygły.