marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka francuskie z pesto czerwonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto francuskie mrożone stosuje się do przekąsek, należy tylko je po rozmrożeniu rozwałkować i podzielić radełkiem na stolnicy. Dodatki do nadziewania są różne od wędliny, sery lub nawet pesto z suszonych pomidorów.

Ciastka francuskie z pesto czerwonym

Składniki:

Ciastka francuskie z pesto czerwonym

  • 400 g.ciasta francuskiego mrożonego,
  • 8 dag. mąki pszennej do posypania,
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie lub w puszce,
  • 1 średnia papryczka chilli,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej lub pieprzu kajeńskiego,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • 15 dag.startego żółtego sera do posypania wedle gustu,
  • 1 łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z pesto czerwonym
Pomidory suszone wyjąć i odsączyć ze słoika z zalewą olejową oraz drobno posiekać na desce przeznaczonej do krojenia warzyw i ryb z zalewy, np. śledzi oraz przetrzeć pałką przez sitko. Można dodać do nich jedną ostrą papryczkę również z zalewy, którą też posiekać i usunąć ogonek i nasiona w razie czego. Zamiast suszonych mogą być też z pomidory z puszki, które również wyłożyć na sitko i przetrzeć pałką do miski blaszanej. Na koniec dodać suszonych ziół roztartych w dłoniach (do suszonych nie, bo były w zalewie ziołowej) i po szczypcie przypraw-zależy jakie kto lubi- ja np. pieprz kajeński lub paprykę słodką mieloną. Wymieszać i spróbować.

Ciastka francuskie nadziewać pesto, dodając je po dwie łyżki i rozsmarować po powierzchni. Blachę natrzeć lekko olejem i układać ciastka 2-3 cm. obok siebie i wstawić do nagrzanego do 190- 200 st. C piekarnika na 15-20 min. Po zapieczeniu wyjąć i przełożyć ciastka łopatką kuchenną na talerze płaskie.