Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ciastka francuskie z twarogiem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciastka francuskie z twarożkiem i karmelizowanymi w syropie klonowym jabłkami.

Ciastka francuskie z twarogiem i owocami

Składniki:

Ciastka francuskie z twarogiem i owocami

 

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jabłko - 1 średnie
  • syrop klonowy - 1/3 szklanki
  • białko - 1 średnie
  • Nadzienie
  • twaróg chudy - 200 gram
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka
  • żółtko - 1 średnie
  • śmietana słodka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z twarogiem i owocami
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Jabłka myjemy, kroimy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na małe kawałki, a każdy moczymy w syropie klonowym. Na ceramicznej formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy kawałki jabłek i zapiekamy przez 20 minut, aż zmiękną i wchłoną syrop. Wyciągamy i przekładamy na talerz. 2. Przygotowujemy nadzienie twarogowe. Żółtko oddzielamy od białka (białko pozostawiamy do późniejszego smarowania ciastek. Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy jeszcze trochę śmietany. 3. Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 36 kwadracików/prostokącików. Na połowę nakładamy farsz. Następnie przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, dociskamy po bokach widelcem. Smarujemy białkiem i na każdym ciastku układamy kawałki jabłek, lekko dociskając. 4. Ciasteczka rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach - aż się zarumienią.