jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka markizy orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciastka markizy są efektowne i smaczne

Ciastka markizy orzechowe

Składniki:

Ciastka markizy orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Ciastka markizy orzechowe
Płatki owsiane zrumienić na 2 łyżkach masła, zagnieść z resztą masła,mąką, cukrem waniliowym, cukrem i jajkami na gładkie ciasto.

Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką o karbowanych brzegach ciastka o średnicy 6 cm i układać na natłuszczonej blasze.

Ciastka piec 10 minut w temp. 200 stop. C.

Ostrożnie zdjąć z blachy i ostudzić.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 6 łyżkami zimnego mleka, dodać żółtko.

Wlać do reszty wrzącego mleka wymieszanego z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce schłodzony krem, wymieszać z mielonymi orzechami.

Masą posmarować ciasteczka.

Przygotować dwa rodzaje lukru: 1- kawowy, wymieszać 5 łyżek cukru pudru z kawą i 2 łyżkami wody. 2 -cytrynowy, resztę cukru pudru wymieszać z sokiem cytrynowym Pozostałe ciasteczka smarować na przemian lukrem kawowym i cytrynowym.

Polukrowane ciasteczka ułożyć na posmarowanych kremem spodach, udekorować orzechami.