szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Ciastka morelowe na francuskim cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szybkie ciasteczka francuskie z morelami, śliwkami i rodzynkami

Ciastka morelowe na francuskim cieście

Składniki:

Ciastka morelowe na francuskim cieście

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 morele
  • 8 śliwek
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciastka morelowe na francuskim cieście
Ciasto rozmrozić na lnianej ściereczce, morele i śliwki oczyścić z pestek i pokroić na małe kawałki. Ciasto francuskie pokroić na 16 prostokątów. Na połowie z nich ułożyć owoce, posypać rodzynkami oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przykryć pozostałymi prostokątami, ostrożnie zlepić brzegi. Wierzchy ponaciniać i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.