anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciastka orzeszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe ciasteczka orzechowe, wyglądem przypominają prawdziwego orzecha. U mnie znikają ekspresowo, dlatego do zdjęcia zostały tylko 2.

Ciastka orzeszki

Składniki:

Ciastka orzeszki

 

  • 300g mąki
  • 150 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 ccukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa
  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna

Sposób przygotowania:

Ciastka orzeszki
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę oraz żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić. Formę do orzeszków rozgrzać w każdy otwór włożyć kulkę ciasta docisnąć i upiec na złoty kolor. Masa na mleku ugotować budyń, margarynę dokladnie utrzeć dodać zimny budyń i spirytus wymieszać. Masa napełnić orzeszki i docisnąć.

Tagi:

ciastka deser