pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Ciastka orzeszki z kremem orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasteczka które wiele osób pamięta z dzieciństwa znów wracają do łask. Małe ciasteczka w formie orzecha z nadzieniem z kremu orzechowego.

Ciastka orzeszki z kremem orzechowym

Składniki:

Ciastka orzeszki z kremem orzechowym

Ciasto:

Krem orzechowy:

Sposób przygotowania:

Ciastka orzeszki z kremem orzechowym
 Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jak przy cieście kruchym),formujemy kulę,owijamy folią i chłodzimy w lodówce minimum 1 godz.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy,formujemy małe kuleczki ( wielkość małego orzecha laskowego ) i pieczemy w specjalnej patelni do czasu uzyskania pożądanego koloru.

Gotowe łupinki odkładamy do np. miseczki.

Przygotowanie kremu: zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia.

Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy.

Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem. 

Tagi:

deser ciastka