lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciastka pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 102
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kochani te ciastka ostatnio zrobiły furorę w necie. Skusiłam się i zrobiłam je. Jak zwykle przepis trochę przekombinowałam, mimo to wyszły przepyszne :)

Ciastka pieczarki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciastka pieczarki

Składniki ciastka pieczarki:

 

  • 2 szklanki maki pszennej typ 500

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 3 łyżki oleju

 

  • 10 łyżek ksylitolu zmielonego ( cukier brzozowy dietetyczny )

 

  • błonnik kakaowy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciastka pieczarki

Wykonanie ciastka pieczarki :

Do misy wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia ( przesiewamy najpierw ). Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jaja.

Rozpuszczamy margarynę i dodajemy przestudzona , wlewamy olej. Wsypujemy zmielony ksylitol. Wyrabiamy rękoma ciasto.

Dzielimy na mniejsze kawałki i " wałkujemy" jak na kopytka. Kroimy w mniejsze kawałki ( mi wyszło 102 szt).

Rękoma formujemy kuleczki kładziemy ja na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Butelkę od wody mineralnej sam dzióbek maczamy w błonniku i na każdej kulce dociskamy do połowy i tak mamy nóżkę od pieczarki.

Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach .

Ciastka pieczarki
Do misy wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia ( przesiewamy najpierw ). Dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Ciastka pieczarki
Wbijamy dwa całe jaja rozmiar m czyli średnie jajko .
Ciastka pieczarki
Rozpuszczamy margarynę i dodajemy przestudzona , wlewamy olej. Wsypujemy zmielony ksylitol .
Ciastka pieczarki
Wyrabiamy rękoma ciasto . Dzielimy na mniejsze kawałki i " wałkujemy" jak na kopytka.
Ciastka pieczarki
Kroimy w mniejsze kawałki ( mi wyszło 102 szt). Rękoma formujemy kuleczki