mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciastka pierożki z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, kruche ciasta w kształcie pierożków z jabłkami

Ciastka pierożki z jabłkami

Składniki:

Ciastka pierożki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ciastka pierożki z jabłkami
W misce umieszczam przesianą mąkę, zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło, śmietanę, cukier waniliowy i zagniatam wszystko na gładkie, elastyczne ciasto. Jabłka obieram cienko ze skórki i każde kroję w ósemki lub w dość grubą kostkę. Ciasto wałkuję na grubość ok. 3-4 mm, kładę z kraju kawałek jabłka, który obtaczam w cukrze i lepię ciastka podobnie jak pierogi. Ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ciastka w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 15 minut.