wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ciastka półfrancuskie serowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i szybkie w wykonaniu!!!

Ciastka półfrancuskie serowe z dżemem

Składniki:

Ciastka półfrancuskie serowe z dżemem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka półfrancuskie serowe z dżemem
DŻEM:



Opłukać porzeczki i maliny. Wrzucić do rondelka, dodać cukier, zamieszać, zostawić na godzinę.

Całość gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, tak długo aż konsystencja będzie gęsta (Ja gotowałam ok 1,5 godziny). Gotową odstawić do wystudzenia.



CIASTKA:



Mąkę z cukrem pudrem wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, rozdrobnić nożem,dodać biały ser i pół jajka, dokładnie zagnieść.



Tak przygotowane ciasto rozwałkować na gruboć ok 0,5 cm, wykrawać kwadraty ok 7x7, na środek nakładać po łyżeczce dżemu, zawinąć w rulonik, skleić dokładnie brzegi.



Na wysmarowaną margaryną formę, ułożyć ciastka, posmarować jajkiem, piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 180 stopni.



Wystudzone posypać cukrem pudrem.