Mario

Mario

Kucharz
[Przepisów: 12]

Ciastka półkruche z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

idealne na imprezkę

Ciastka półkruche z makiem

Składniki:

Ciastka półkruche z makiem

 

Sposób przygotowania:

Ciastka półkruche z makiem
Mąkę siekamy z margaryną i mieszamy z dwoma żółtkami ubitymi z cukrem i połączonymi ze śmietaną.Zagniatamy ciasto i przez godzinę schładzamy w lodówce .Wałkujemy na cienkie placki(3 mm) i wykrawamy kieliszkiem małe krążki.Maczamy każdy krążek w rozbitym białku,a następnie w maku.Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką.Wstawiamy do gorącego piecyka i pieczemy w temp 180 stopni na złoty kolor.Zdejmujemy z blachy gorące przy pomocy noża o szerokim ostrzu lub łopatki.