zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Ciastka rosyjskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ulubione ciastka mojej babci

Ciastka rosyjskie

Składniki:

Ciastka rosyjskie

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki cukru
  • 5 białek

Sposób przygotowania:

Ciastka rosyjskie
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku dziurkę gdzie wsypujemy pokrojoną w kostkę margarynę, smalec oraz drożdże. Siekamy nożem podlewając śmietaną, aż do momentu uzyskania ciasta. Uformowane w kulkę ciasto zawijamy mocno w ścierkę. Wkładamy do lodówki gdzie chłodzimy ok. 12 godzin. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciastka.

Białka roztrzepujemy widelcem. Następnie maczamy w tym ciastka i obtaczamy cukrem.

Pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym do 190 C piekarniku.

Tagi:

ciastka deser