kasiekaj2

kasiekaj2

Kucharz
[Przepisów: 17]

Ciastka z czekoldą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe ciasteczka z orzechami i czekoladą

Ciastka z czekoldą i orzechami

Składniki:

Ciastka z czekoldą i orzechami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka zimnego masła lub margaryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub deserowej)
  • 100 gram dowolnych orzechów

Sposób przygotowania:

Ciastka z czekoldą i orzechami
Mąkę połączyć z masłem (lub margaryną) dodać cukier, żółtka, orzechy i posiekaną czekoladę. Następnie zagnieść ciasto, uformować 2, 3 wałeczki (około 4 cm). Zawinąć w folię i wstawić na 60 min lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto pokroić na talarki (o grubości około 1 cm.) spłaszczyć ręką ale nie za mocno żeby się nie rozgniotły. wstawić do piekarnika na ok. 15 min. (sprawdzać żeby się nie przypiekły).
Życzę smacznego!!!