sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciastka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo pyszne ciasteczka dla amatorów szarlotek w każdym wydaniu. Oczywiście jabłka można zastąpić ulubionymi owocami.

Ciastka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z jabłkami
W głębokiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jajko, olej, jogurt, wanilię, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być puszysta i gładka. Następnie dosypujemy po trochu mąkę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy na 15-20 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Prażymy na suchej patelni. Dodajemy puder, cynamon i orzechy. Gotujemy do momentu wyparowania całkowicie wody. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wykrawamy parzystą ilość kółek. Połowę z nich nacinamy po środku, na drugą nakładamy po około łyżce nadzienia. Nakrywamy naciętymi kołami i widelcem łączymy brzegi. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do zrumienienia.
Ciastka z jabłkami
Z podanych składników robimy kruche ciasto.
Ciastka z jabłkami
Do puszystej masy dodajemy mąkę pszenną i zagniatamy.
Ciastka z jabłkami
Jabłka ścieramy na tarce i prażymy z resztą składników.
Ciastka z jabłkami
Nakładamy nadzienie na pełne krążki i przykrywamy naciętymi.