mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ciastka z jabłkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla fanów tych mniej słodkich ciasteczek.

Ciastka z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka z jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z jabłkiem
Ser twarogowy przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy ciasto, jeżeli masa dalej będzie się lepiła do rąk to dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 20 min. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i dzielimy na czwórki a następnie kroimy w plastry średniej grubości. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na ok 4-5 mm. Szklanką wykrawamy kółka i kładziemy plaster jabłka (grubszą częścią na zewnątrz) i przykrywamy drugą częścią. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 20 min w 200 stopniach. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Ciastka z jabłkiem
Ciastka z jabłkami - plastry jabłka zawsze kładziemy grubszą stroną na zewnątrz.
Ciastka z jabłkiem
Ciastka z jabłkiem - ciasteczka gotowe do pieczenia.
Ciastka z jabłkiem
Ciastka z jabłkiem - ciastka są chrupiące i mało słodkie.