marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka z kremem cappuccino.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto wymieszać,powstałą masę wlać do natłuszczonej blachy.Piec 30 min. Sporządzić krem do ciasta.Schłodzić i przekładać.

Ciastka z kremem cappuccino.

Składniki:

Ciastka z kremem cappuccino.

 

  • 3 jajka,
  • 20 dag.mąki pszennej tortowej,
  • 15 dag.masła,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 dag.startych migdałów.
  • Na krem:
  • 200-300 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • pudełko serka mascarpone(ok.500 g.),
  • 4 pełne łyżki kawy cappuccino w dowolnym smaku lub naturalne,
  • 1-2 łyżki ponczu do ciasta,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciastka z kremem cappuccino.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem waniliowym, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz startymi płatkami migdałowymi. Wylać masę do natłuszczonej blachy wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawić blachę do nagrzanego do 180 st. C i piec ok.30 min. Wyjąć i ostudzić. Ubić kremówkę z zagęstnikiem na sztywno. Schłodzić. Po 45 min. wyjąć ubitą śmietanę i zmieszać z mascarpone i czterema pełnymi łyżkami kawy cappuccino. Wierzch ciasta natrzeć lekko ponczem i wyłożyć na to krem śmietankowy cappuccino.Można dekorować wedle uznania lub podać ciasto bez ulepszania. Pokroić je na mniejsze 16 kawałków i podawać na talerzykach deserowych plus widelczyki.