marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka z kremem czekoladowym.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto wymieszać,a ciasto rozsmarować na blasze,ułożyć owoce i piec 30 min.Sporządzić krem budyniowy i ostudzić.Zrobić polewę.

Ciastka z kremem czekoladowym.

Składniki:

Ciastka z kremem czekoladowym.

 

  • (na 24 porcje):
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • 1 słoik wiśni(730 ml.),
  • 1 cała szklanka cukru,
  • 5 jaj,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do posmarowania blachy.
  • Na krem:
  • kostka masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki cukru.
  • Na polewę:
  • 20 dag.białej czekolady,
  • 8 dag.gorzkiej czekolady,
  • 24 orzeszki pistacjowe,
  • 12 kandyzowanych wiśni,
  • 24 listki czekoladowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciastka z kremem czekoladowym.
Wiśnie osączyć,tłuszcz utrzeć z solą i cukrem,kolejno dodawać jajka.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,połączyć z masą.Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze,ułożyć na nim wisienki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec ok.30 min..Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.Budyń wymieszać
z 4 łyżkami mleka.Resztę mleka zagotować,dodać rozmieszany budyń i ponownie zagotować.Przełożyć do miseczki,posypać cukrem i wstawić do lodówki.Masło utrzeć z cukrem pudrem.Do masy dodawać porcjami budyń,wymieszać.Przygotowany krem rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki..Białą czekoladę stopić,ostudzić i ponownie stopić,przestudzić i posmarować nią ciasto.Ciemną czekoladę stopić,przełożyć do torebki foliowej,róg obciąć.Wyciskać nieregularne paski na warstwie białej polewy i odstawić do zastygnięcia.Ciasto pokroić na kwadraty(ok9 cm razy 9 cm).Każdy przekroić po przekątnej i i dekorować wisienkami,orzeszkami i listkami czekoladowymi,